Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Удължават някои от мерките за подкрепа в пандемията

Обезпечени са общо пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата

Удължават някои от мерките за подкрепа в пандемията

Снимка: БГНЕС

Правителството в оставка удължи някои от мерките за подкрепа в пандемията. Допълнителни 240 млн. лева одобри кабинетът, за да продължат да действат общо пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията.

В рамките на заседанието на Министерския съвет премиерът в оставка Бойко Борисов каза, че средствата за изпълнението на мерките са подсигурени, така че всякакви оправдания за липса на финансиране са неоснователни, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Със 117 млн. лв. ще бъде удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1,158 млрд. лв. и са запазени над 300 хил. работни места. 

Още по темата

Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лв. До края на юни се осигурява мярката „Запази ме“ за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход. Отпуснатите средства са в размер на 25 млн. лв. По тази мярка вече са преведени 62,5 млн. лв. за компенсации на 51 653 работници.

Общо 50 млн. лв. се насочват към мярката „Заетост за теб“, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата. До момента по програмата са разкрити близо 20 хил. нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 хил. работни места.

Програмата за осигуряване на детегледачи „Родители в заетост“ продължава да работи с осигурените нови 23 млн. лв. Интересът към програмата е голям. Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото й са платени 73,9 млн. лв., като 6888 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

22 млн. лв. са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“. По тази мярка, която се удължава до края на май, са запазени 33 хил. работни места, а преведените на фирмите средства са 48,2 млн. лв. Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК*